Blogg

Resa med hund för Aftonbladet Söndag

Att ge sig ut på en tre månader lång tågluff och ta med hunden…är det verkligen en klok idé? Vi testade och det gick över förväntan bra. Den här artikeln, publicerad i Aftonbladets söndagsbilaga den 25 december, är bara en i raden av artiklar från vår reportageresa hösten 2022. Mer kommer under 2023, i bland annat Allers (Sveriges äldsta och mest lästa veckotidning), tidningen Kombi, PRO:s Pensionären och Allt om Resor.

Flera stora resereportage på gång

Vi har precis återvänt till Sverige efter en tre månader lång resa som kommer att resultera i flera stora reportage. Det första (se bilden) publicerades i Aftonbladets printupplaga medan vi fortfarande var på resande fot. I julhelgen kommer det mer, då i Aftonbladets söndagsbilaga, och efter årsskiftet ännu fler artiklar i bland annat Allers och Allt om Resor.

Äntligen Shetland i Aftonbladet

Det är alltid lika kul att göra ett hederligt, klassiskt så kallat knäck. Som det här uppslaget om Shetland, publicerat i Aftonbladet förra helgen. Annika och jag var där senhösten 2019 och meningen var att artikeln skulle in i tidningen i början av 2020 (men sen kom en pandemi emellan och all resejournalistik frös inne). Men nu äntligen, två år senare, kom knäcket i tryck. Hurra!

Bara så ni vet, vi gillar att skriva själva också

En gång journalister, alltid journalister. Numera jobbar vi mest med andras texter. Men vi gillar såklart fortfarande att skriva själva också.

Hösten 2019 reste vi runt på Shetland. Besöket på ögruppen tolv timmars båtresa rakt norrut från Aberdeen resulterade i ett stort resereportage i tidningen Kombi i våras och ytterligare ett knäck om Shetland och Skottland, beställt av Aftonbladet.

Men sen kom den förbaskade pandemin emellan, den mesta resejournalistiken försvann från tidningarna – och Aftonbladet-reportaget väntar fortfarande på att bli publicerat.

Bloggpremiär

Den här pandemihösten är det tre år sedan både jag och Annika sade upp oss från våra trygga, fasta jobb. Vi kände båda ett behov av att rå mer över vår tid, vi ville inte sluta jobba men vi ville bestämma själva när vi skulle göra det och hur mycket.

Om vi ångrat oss? No way. Men det ska med medges: att vid 62 års ålder bli egenföretagare och starta aktiebolag var lite läskigt. Milt uttryckt. I hela våra liv har vi sysslat med bokstäver, med det skrivna ordet…men några ekonomer är vi inte. Men tack vare mycket stöd och pepp av en viss Lotta Mårtensson på Räknegruppen är allt omöjligt möjligt.

På bilden härintill ser ni mig i den röda soffan på Hvidfeldt & Claesdotter AB:s huvudkontor i lilla byn Marka i Roslagen. På väggen bakom finns många hyllmeter med böcker, och flera av dem har Annika antingen varit redaktör för eller översatt. Kolla gärna in litteraturlistan på hemsidan…den är grym!

Det är i Marka vi hänger oftast numera. Men vi jobbar också hemma vid köksbordet på Bondegatan på Södermalm i Stockholm. Här i stan bor våra fyra stora barn och sex barnbarn. Och här, bara några minuter och kvarter hemifrån, ligger Harvest Home, en alldeles underbar liten krog som är som ett andra vardagsrum.

Om ni förresten undrar vem hunden intill mig är så heter han Harry. Vår kompis Agnetas dvärgschnauzer. Men sedan bilden togs för några månader sedan finns en annan hund i vårt liv: Peps, en snart elva veckor gammal strävhårig dvärgtax (som såklart fått sitt namn efter just Peps Persson).

Well well…det här var bara några rader för att jag ska komma igång. En liten uppvärmning. Har inte bloggat tidigare, men tänker göra ett försök med start idag. Bättre sent än aldrig.